U Hrvatskoj se vodi rat protiv zabavne glazbe
Anita VRANJKOVIĆ

SPLIT - MATKO JELAVIĆ NAKON POBJEDE NA FESTIVALU U KOPRIVNICI

U Hrvatskoj se vodi rat
protiv zabavne glazbe

Nakon petnaest godina, koliko je prošlo od kada je Matko Jelavić pobijedio na Splitskom festivalu s uspješnicom Majko stara, splitski je pjevač ponovio uspjeh u Koprivnici, gdje je osvojio grand-prix festivala Od srca srcu s pjesmom Dobrodošla mi. Bio je to zgodan povod da ga priupitamo namjerava li se ponovno vratiti festivalima, pogotvo onom Splitskom.
"Na Splitskom festivalu ponovno bih se pojavio jedino pod uvjetom da dođe u prave ruke. Smatram da ima puno ljudi koji bi taj festival odradili na čast Splitu. Dok se splitska glazbena scena ne organizira i ne predstavi kako treba, neće biti ni zdrave hrvatske glazbe. Moram priznati da sam iskreno počašćen pobjedom u Koprivnici i oduševljen organizacijom tog festivala, za koji smatram da će se razviti u nešto veliko", kazuje nam Jelavić koji ipak ne smatra kako će mu pobjeda u Koprivnici označiti nekakvu prekretnicu u glazbenom smislu.
"Tijekom cijele svoje karijere nikad nisam radio veće pauze. U mene uvijek vlada jedan kontinuitet, a da je tako, potvrđuje i činjenica što će mi uskoro izaći četrnaesti album koji će se zvati "Duša čista, obična". Materijal sadrži deset pjesama, a svaka u sebi nosi mediteranski štih. Pjesme su nastajale tijekom cijele prethodne godine", otkriva nam splitski pjevač koji ne krije kako je znatno popularniji u inozemstvu negoli u Hrvatskoj. Zbog svojih inozemnih nastupa, naime, Matko vani proboravi godišnje i po tri mjeseca. Upitan zašto više nastupa na stranom nego na domaćem terenu, Jelavić odgovara:
"Zabavna glazba u Hrvatskoj je potisnuta i protiv nje se vodi specijalan rat. Mi ne bismo smjeli pobjeći od našeg mentaliteta koji je tijekom dugih godina njegovao takvu vrst glazbe koja ipak i danas ima svoje brojne poklonike", napominje splitski zabavnjak.

Anita VRANJKOVIĆ