Na dobrom putu...
Goran Pelaić

Nakon sjajne izvedbe vlastite skladbe Ti samo ti na ovogodišnjim Melodijama hrvatskog Jadrana '97, koja je izazvala u jednom dijelu medija buru zbog navodnog plagijata, Matko Jelavić je ponovno ugodno iznenadio pojavivši se s novim CD-om jednostavna naslova: Matko Jelavić-Dueti. On je, čini se u pravi trenutak, odlučio još jednom dokazati kako su mnoge njegove pjesme prerano skinute s radijskoga programa ali ne i iz srca ljudi koji ovog istinskog pjevača Dalmacije štuju kao baštinika glazbenog podneblja koje je iznjedrilo ne samo najljepše pjesme već i odlične skladatelje i izvođače.

O pjesmi Ti, samo ti više stvarno ne bih govorio. Sreća je da su se najistaknutiji skladatelji i glazbenici Hrvatske redom oglasili kako nema govora o plagijatu. Ali, upravo uspjeh te skladbe koju sam izveo sa Zrinkom, povod je mog najnovijeg CD-a na kojem sam obnovio neke svoje stare pjesme, ali ovaj put u formi dueta. To su pjesme koje su i ranije bila popularne ali su iz raznih razloga bile zanemarene, ne u mome repertoaru već u radijskome programu. Te su pjesme uvijek bile kvalitetne, ali jednostavno nisu izašle u javnost onako kako zaslužuju, pa sam ih odlučio ponovno snimiti u duetima da budu interesantnije.

  • Zanimljivo je da su sve pjesme snimljene po ranijim matricama pa pretpostavljam da je možda moglo biti problema prilikom nasnimavanja drugih "gostujućih vokala"?
  • S muškim vokalima je bilo lakše jer pjevamo iz istih tonaliteta, ali opet je to sve vrhunski napravljeno. Jasna Zlokić ima taj "mot" finog dalmatinskog pjevanja i tu nije bilo nikakvih problema. A što se muških pjevača tiče, za svaku sam pjesmu birao pjevača kojemu najbolje odgovara pojedina pjesma. E, sad me mnogi pitaju zašto dueti? Odgovor je jednostavan: Volim podijeliti radost izvedbe s drugima. Mislim da se to osjetilo i na CD-u.

    (Dio razgovora objavljenog pod naslovom "Vjerujem da sam na dobrome putu", G. Pelaić, Novi list, Rijeka, 19.09.1997.)