Radujem se svakoj pjesmi...
Goran Pelaić

"...Ustrajnost u glazbenom izričaju, pa čak i u vrijeme "nesklonom dalmatinskom šlageru", ipak se isplati. Dokaz je tome i novi, sedmi album Matka Jelavića "Od jubavi bolujen", koji će ovih dana ugledati svjetlo dana. Vjerujemo u boljim glazbenim okolnostima nego dosadašnji, jer se u situaciji kada je cijeli, nekvalitetom stvoreni vrijednosni sustav pokleknuo, nazire tračak nade i za poklonike domaće pjesme kojoj je predvodnik upravo Matko Jelavić. On će, čini se, ponovno pokušati probiti gluhi zid za našu pjesmu izgubljenu pod naletom bezbrojnih estradnih zvjezdica stvorenih preko noći za jednokratnu uporabu. Zadnji izlet Matka Jelavića, sročen u nosaču zvuka "Pianino", bio je odmak u baladni, složeniji zvuk s kojim je vjerojatno želio ( i uspio) dokazati pjevačku i skladateljsku zrelost. Sad je ponovno na početku, na ishodištima onog zvuka po kojima je postao omiljen u širim krugovima.

Ovaj novi album je tipični dalmatinski folklor, pjesme koje se mogu pjevati u bilo kojoj prilici. Od jubavi bolujen nije stvoren za "glazbene kritičare". Oni će zasigurno biti protiv jer se već godinama trude hrvatsku glazbu usmjeriti u neželjenom pravcu. Rezultati takve politike su porazno mali tiraži.

  • Kome će se, dakle, Matko Jelavić obratiti da bi demantirao "kritičare" i glazbene urednike?
  • Onima koji bolje i iskrenije osjećaju pjesmu. Ja sam se odlučio direktno obratiti publici jer mi glazbeni urednici nisu naklonjeni. Na mome materijalu ima mnogo izgubljenih zvukova: mandolina, klapskoga pjevanja... Uopće nije slučajno da na udarnoj pjesmi "Ostarit ću" pjevam s odličnom klapom Krk..."

    (Dio razgovora objavljenog pod naslovom "Radujem se svakoj pjesmi", G. Pelaić, Novi list, Rijeka, 08.02.1997.)