Obiteljski život
Matko Jelavić je oženjen, otac dva sina-Marko, rođen 1983. i Sandro 1989. Supruga Mirjana je rođena Šibenčanka. Obitelj Jelavić živi u vlastitom stanu u Splitu.

Matko je stekao zvanje diplomiranog ekonomiste na Ekonomskom fakultetu u Splitu.
Završio je i nižu Muzičku školu u Splitu, odjel klasične gitare.
Klasičnu gimnaziju NATKO NODILO u Splitu je završio 1976. godine.
Obavljao je posao referenta vanjske trgovine u splitskom KOTEKSU od 1986-1989.
Vrlo dobro govori engleski jezik, a služi se talijanskim i francuskim.

Slobodno vrijeme provodi u sportskim aktivnostima po Marjanu, čest je gost kafića SEMAFOR u Splitu, a nerijetko s obitelji organizira ručkove za prijatelje u Muću Gornjem, malom mjestu 25 km od Splita, inače djedovini obitelji Jelavić.
Zaljubljenik je u elektroniku svake vrste, a posebno kompjutersku.
U kućnoj kolekciji posjeduje više od 2000 CD, mini discova i ploča, vrlo različitih izvođača i stilova glazbe.

Kao što i priliči Splićaninu, navijač je Hajduka, košarkaškog kluba Split, tenisa, vaterpola i svih sportova koji su proslavili njegov grad. Neizmjerno je ponosan na svoj grad, prebogatu tradiciju u svim domenama koju Split ima, pa kaže da se nikad neće preseliti bilo gdje drugdje, iako stalno putuje. Često svoju obitelj iznenadi zajedničkim odlaskom u inozemstvo. Početkom 2000 godine, mjesec dana je obitelj Jelavić provela u Sjedinjenim Američkim Državama. Misli da je to važno iskustvo za sinove, koji će jednog dana svoju zemlju izgrađivati onako kako su tamo vidjeli. Matko održava prijateljstva i poznanstva širom svijeta, od New Zealanda, Australije, skoro cijele Europe, pa sve do SAD i Kanade. I sam kaže da je to neobična privilegija tog vrlo plemenitog zanimanja kojim se bavi.